Waarom is het verstandig om oordoppen tijdens het motorrijden te dragen?

Motorrijden is een spannende en avontuurlijke activiteit die veel mensen aantrekt. Het gevoel van vrijheid op de weg, de wind in je gezicht en de kracht van een motorfiets onder je zijn ongeëvenaard. Echter, terwijl je geniet van de rit, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral als het gaat om je gehoor. Motor oordoppen kunnen een belangrijke rol spelen bij het beschermen van je gehoor tijdens het rijden. 

Het is verstandig om oordoppen te dragen tijdens het motorrijden om gehoorschade dankzij windruis te voorkomen. Tijdens het rijden op een motor wordt het hoofd blootgesteld aan hoge windsnelheden, wat kan leiden tot windruis in de oren. Dit kan op de lange termijn leiden tot gehoorschade, zoals gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen).

Oordoppen kunnen helpen om dit te voorkomen door het geluid van de wind te dempen. Er zijn verschillende soorten oordoppen beschikbaar voor motorrijders, zoals oordoppen met een speciaal filter (zoals de Alpine MotoSafe). Deze oordoppen helpen om het volume van de wind te verminderen zonder het vermogen om andere belangrijke geluiden, zoals sirenes of het verkeer, te horen te beïnvloeden.

Het dragen van oordoppen tijdens het motorrijden is niet alleen goed voor het behoud van het gehoor, maar kan ook helpen om de rit comfortabeler te maken. Door het verminderen van het volume van de wind kan het gemakkelijker zijn om te communiceren met passagiers of om muziek te luisteren tijdens de rit.

In samenvatting is het dragen van oordoppen tijdens het motorrijden een verstandige keuze om gehoorschade dankzij windruis te voorkomen. Het kan ook helpen om de rit comfortabeler te maken en het vermogen om andere belangrijke geluiden te horen te behouden.

 

5 Redenen waarom je motor oordoppen moet dragen

Reden 1: Bescherming tegen gehoorschade

Het geluid van een motorfiets kan behoorlijk luid zijn, vooral bij hogere snelheden. Langdurige blootstelling aan dit lawaai kan leiden tot permanente gehoorschade. Het menselijk gehoor is gevoelig en kan worden beschadigd door harde geluiden boven 85 decibel (dB). Het constante gebrul van een motorfiets kan gemakkelijk dit niveau overschrijden, waardoor het risico op gehoorverlies toeneemt. Door het dragen van motor oordoppen kun je je gehoor effectief beschermen tegen schadelijke geluidsniveaus.

Reden 2: Vermindering van vermoeidheid

Langdurig rijden op de snelweg kan vermoeiend zijn, zowel fysiek als mentaal. Het constante geluid van de wind kan vermoeidheid veroorzaken, wat je reactietijd en alertheid kan beïnvloeden. Motor oordoppen kunnen helpen vermoeidheid te verminderen door het windgeruis te verminderen. Hierdoor kun je langer rijden zonder vermoeid te raken en beter gefocust blijven op de weg.

Reden 3: Verbetering van concentratie

Afleidingen tijdens het rijden kunnen gevaarlijk zijn. Het constante lawaai van de wind en andere omgevingsgeluiden kan je concentratie belemmeren en je reactievermogen verminderen. Motor oordoppen verminderen niet alleen het geluidsniveau, maar ook de afleidingen die gepaard gaan met het rijden op de motor. Hierdoor kun je je beter concentreren op de weg en anticiperen op mogelijke gevaren.

Reden 4: Verhoging van rijcomfort

Rijden met motor oordoppen kan ook het algemene comfortniveau verbeteren. Het constante windgeruis kan vermoeiend en ongemakkelijk zijn, vooral tijdens lange ritten. Motor oordoppen verminderen niet alleen het lawaai, maar verminderen ook de turbulentie die wordt veroorzaakt door de wind. Dit zorgt voor een soepelere en meer comfortabele rijervaring.

Reden 5: Voorkomen van gehoorvermoeidheid

Naast permanente gehoorschade bestaat er ook zoiets als gehoorvermoeidheid. Dit is een tijdelijke toestand waarbij je oren overbelast raken door langdurige blootstelling aan harde geluiden. Gehoorvermoeidheid kan symptomen veroorzaken zoals een dof gehoor, oorsuizen en vermoeidheid. Het dragen van motor oordoppen kan helpen gehoorvermoeidheid te voorkomen door het geluidsniveau te verminderen en je oren te beschermen.

Verschillende soorten motor oordoppen zijn beschikbaar op de markt, variërend van wegwerpoordoppen tot op maat gemaakte oordoppen. Het is belangrijk om de juiste oordoppen te kiezen die passen bij je behoeften en budget. Sommige oordoppen bieden ook extra functies, zoals ingebouwde filters om specifieke frequenties te dempen.

Bij het kiezen van motor oordoppen zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is de pasvorm essentieel. De oordoppen moeten comfortabel in je oren passen en een goede afdichting bieden om het geluid effectief te blokkeren. Het materiaal van de oordoppen is ook belangrijk. Zachtere materialen zoals siliconen bieden over het algemeen meer comfort.

Daarnaast is het dempingsniveau een belangrijke overweging. Motor oordoppen worden geleverd met verschillende dempingsniveaus, aangeduid in decibels (dB). Het is belangrijk om oordoppen te kiezen die voldoende demping bieden om je gehoor te beschermen, maar tegelijkertijd nog steeds geluiden toelaten die nodig zijn om de omgeving te horen, zoals verkeerssignalen.

Het correct dragen van motor oordoppen is ook cruciaal voor maximale bescherming en comfort. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn.
 2. Plaats de oordoppen in de opening van je gehoorgang.
 3. Druk de oordoppen voorzichtig naar binnen en draai ze lichtjes om ervoor te zorgen dat ze goed afdichten.
 4. Controleer of de oordoppen comfortabel zitten en niet uit je oren vallen.

Naast het dragen van motor oordoppen is het ook belangrijk om ze goed te onderhouden en schoon te maken. Regelmatig reinigen verlengt de levensduur van de oordoppen en zorgt ervoor dat ze hygiënisch blijven. Volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken en bewaren van de oordoppen.

Hoe lang gaan motor oordoppen mee voordat ze vervangen moeten worden?

Het is belangrijk om te weten hoe lang motor oordoppen mee gaan en wanneer ze vervangen dienen te worden, omdat dit kan helpen om gehoorschade te voorkomen en om comfort tijdens het rijden te behouden.

De levensduur van motor oordoppen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, en hoe vaak ze gebruikt worden. In het algemeen gaan oordopjes voor de motor (gemaakt van kunststof of siliconen) langer mee dan oordoppen gemaakt van foam of schuim.

Het is aanbevolen om oordopjes voor motorrijders om de zes maanden tot een jaar te vervangen, of eerder als ze beschadigd zijn of als ze niet meer comfortabel zijn. Dit kan helpen om te voorkomen dat er gehoorschade ontstaat door het blootstellen aan windruis tijdens het rijden en om ervoor te zorgen dat de oordoppen goed blijven werken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze oordoppen niet oneindig mee gaan, ongeacht hoe ze gebruikt worden. Als ze beschadigd raken, of als ze niet meer comfortabel zijn, is het tijd om ze te vervangen. Door regelmatig de staat van de oordoppen te inspecteren en ze te vervangen wanneer dat nodig is, kan gehoorschade tijdens het motorrijden worden voorkomen.

Wanneer loop je als motorrijder risico op gehoorschade?

Volgens wetgeving is 80 decibel de maximale toegestane hoeveelheid geluid waaraan je gehoor blootgesteld mag worden. Echter, onderzoeken tonen aan dat windruis onder een helm hoger is dan deze veilige grens en dat zelfs korte ritjes je gehoor blootstellen aan hoog risico op schade. Hier vind je een tabel met daarin drie verschillende snelheden in combinatie met het aantal decibellen. Ook vind je hierbij wat de maximale belastingtijd is voor je gehoor.

Snelheid

Windruis Maximale

belastingtijd

100 km/u 94 decibel

15 minuten

120 km/u

98 decibel

7 minuten

140 km/u 102 decibel

3 minuten

Alpine MotoSafe Tour Motoroordoppen

Welke verschillende soorten motor oordopjes heb je?

Er bestaan verschillende soorten oordopjes die speciaal zijn ontworpen voor het dragen onder een motorhelm. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 • Oordoppen met filter: Deze oordoppen hebben een filter dat vervelende geluiden wegfiltert, maar niet helemaal blokkeert. Ze zijn geschikt voor mensen die de omgeving nog wel willen horen, bijvoorbeeld om te kunnen communiceren met andere weggebruikers of om alarmen te horen.
 • Schuimen (wegwerp) oordopjes: Dit zijn oordoppen van schuimrubber die gemakkelijk op maat te kneden zijn en die je elke dag kunt vervangen. Ze zijn geschikt voor mensen die zo min mogelijk geluid willen horen tijdens het motorrijden.

Welke geluiden filteren de filters weg in motor filter oordopjes?

Motor oordopjes zijn oordoppen die speciaal zijn ontworpen om geluiden te dempen die gepaard gaan met het rijden op een motor. Dit kunnen bijvoorbeeld de geluiden van de motor zelf, het windgeruis en het verkeerslawaai zijn. De filters in motor oordopjes zijn ontworpen om deze specifieke geluiden te dempen, zodat je tijdens het rijden op een motor minder last hebt van lawaai en je beter kunt concentreren op de weg. Sommige motor oordopjes hebben ook filters die gericht zijn op het dempen van hogere of lagere tonen, afhankelijk van wat het beste aansluit bij de behoefte van de gebruiker.

Wat zijn bekende motor oordoppen?

Alpine MotoSafe

De Alpine MotoSafe motor oordoppen zijn een reeks oordoppen die speciaal zijn ontworpen voor het rijden op een motor. De Alpine MotoSafe Tour is een oordop met een filter dat gericht is op het dempen van het windgeruis tijdens lange ritten op de motor.

De Alpine MotoSafe Race is een oordop met een filter dat gericht is op het dempen van de hogere tonen van de motor, wat kan helpen om het concentratievermogen te verhogen tijdens het rijden.

De Alpine MotoSafe Pro is een oordop met een filter dat gericht is op het dempen van het windgeruis en de hogere tonen van de motor. Dat maakt deze oordop geschikt voor zowel lange ritten als het rijden op hogere snelheden. Alle Alpine MotoSafe motor oordoppen zijn gemaakt van zacht materiaal en hebben een comfortabele pasvorm, zodat je ze de hele rit comfortabel kunt dragen.

Bekijk de alpine MotoSafe oordoppen
Alpine MotoSafe Tour Motoroordoppen

Pluggerz Uni-Fit Road Oordoppen

De Pluggerz Uni-Fit Road Oordoppen zijn speciaal ontworpen voor gebruik tijdens het motorrijden. Ze zijn voorzien van een uniek dempingsfilter dat ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden worden gedempt tot een niveau dat onschadelijk is voor het gehoor, terwijl de drager nog steeds alle verkeersgeluiden kan horen. Dit is een belangrijk kenmerk, aangezien het belangrijk is om veilig te blijven tijdens het rijden en om alle relevante geluiden te kunnen horen. De Pluggerz Uni-Fit oordoppen zijn ontworpen om comfortabel te zijn en een goede pasvorm te bieden tijdens het gebruik.

Ze zijn gemaakt van antiallergisch siliconenmateriaal, dat zacht is voor de oren en prettig zit in de gehoorgang. Dit maakt ze geschikt om te dragen onder een helm. De oordoppen hebben een unieke vorm met drie lamellen, die ervoor zorgt dat ze goed passen in het oor en een goede afsluiting bieden tegen omgevingslawaai. Als u op zoek bent naar oordoppen die comfortabel zijn om te dragen en tegelijkertijd effectief zijn in het blokkeren of verminderen van omgevingsgeluiden, zijn de Pluggerz Uni-Fit oordoppen een goede optie.

Bekijk de pluggerz uni-fit road oordoppen

Conclusie

In conclusie zijn motor oordoppen essentiële accessoires voor elke motorrijder die zijn of haar gehoor wil beschermen en een comfortabele rijervaring wil hebben. De vijf belangrijkste redenen waarom jij motor oordoppen zou moeten dragen zijn:

 1. Bescherming tegen gehoorschade: Motorfietsen produceren vaak luid geluid, wat kan leiden tot gehoorbeschadiging bij langdurige blootstelling. Motor oordoppen bieden een effectieve bescherming tegen schadelijke geluidsniveaus.
 2. Vermindering van vermoeidheid: Het constante windgeruis tijdens het rijden kan vermoeidheid veroorzaken. Motor oordoppen verminderen dit geluid en helpen vermoeidheid te verminderen, waardoor je langer comfortabel kunt rijden.
 3. Verbetering van concentratie: Afleidingen tijdens het rijden kunnen gevaarlijk zijn. Motor oordoppen verminderen niet alleen het geluidsniveau, maar verminderen ook afleidingen, waardoor je je beter kunt concentreren op de weg en potentiële gevaren kunt anticiperen.
 4. Verhoging van rijcomfort: Het dragen van motor oordoppen zorgt voor een comfortabelere rijervaring door het verminderen van windgeruis en turbulentie. Hierdoor kun je ontspannen en genieten van je rit.
 5. Voorkomen van gehoorvermoeidheid: Naast permanente gehoorschade kan langdurige blootstelling aan harde geluiden ook gehoorvermoeidheid veroorzaken. Motor oordoppen helpen gehoorvermoeidheid te voorkomen door het geluidsniveau te verminderen en je oren te beschermen.

Het is belangrijk om de juiste motor oordoppen te kiezen die passen bij je behoeften en budget. Er zijn verschillende soorten oordoppen beschikbaar, variërend van wegwerp oordoppen tot op maat gemaakte oordoppen. Het is ook essentieel om de oordoppen correct te dragen en regelmatig schoon te maken en te onderhouden.

Bescherm je gehoor en geniet van veilige en comfortabele ritten door het dragen van motor oordoppen. Neem je gehoor serieus en maak er een prioriteit van tijdens het rijden.

 

Veel gestelde vragen over motor oordoppen

Nee, motor oordoppen kunnen nuttig zijn bij elke rit, ongeacht de duur. Hoewel lange ritten vaak worden geassocieerd met meer blootstelling aan windgeruis en andere omgevingsgeluiden, kunnen ook kortere ritten je gehoor beïnvloeden. Het is belangrijk om je gehoor te beschermen, zelfs tijdens korte ritten, omdat langdurige blootstelling aan harde geluiden op de lange termijn schadelijk kan zijn.

Op maat gemaakte oordoppen bieden over het algemeen een betere pasvorm en demping, omdat ze speciaal worden aangepast aan de vorm van je oren. Hierdoor bieden ze een nauwsluitende afdichting, waardoor ze effectiever zijn in het blokkeren van geluid. Wegwerp oordoppen zijn echter nog steeds in staat om effectieve gehoorbescherming te bieden. Ze zijn handig en kunnen een goede tijdelijke oplossing zijn. Het is belangrijk om hoogwaardige wegwerp oordoppen te kiezen die voldoen aan de juiste normen voor demping.

Ja, goede motor oordoppen dempen schadelijke geluiden, maar ze laten nog steeds belangrijke omgevingsgeluiden toe die nodig zijn voor situatiebewustzijn tijdens het rijden. Ze zijn ontworpen om specifiek harde geluiden, zoals windgeruis en motorlawaai, te verminderen, terwijl spraak en andere waarschuwingsgeluiden nog steeds hoorbaar blijven. Dit stelt je in staat om verkeerssignalen, sirenes en communicatie met mede-rijders op te merken.

Het wordt niet aanbevolen om motor oordoppen te delen met andere mensen, om hygiënische redenen. Oordoppen zijn persoonlijke gehoorbeschermingsmiddelen en het delen ervan kan de verspreiding van bacteriën en infecties bevorderen. Het is het beste om je eigen set oordoppen te hebben die speciaal zijn aangepast aan jouw oren en deze niet te delen met anderen.

De frequentie van het vervangen van motor oordoppen kan variëren afhankelijk van het type oordoppen en de gebruiksfrequentie. Het is raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen met betrekking tot het vervangen van de oordoppen. Over het algemeen kunnen wegwerp oordoppen na een paar gebruikssessies of na een bepaalde periode worden vervangen. Op maat gemaakte oordoppen kunnen langer meegaan, maar het is nog steeds belangrijk