Veelgestelde vragen

Heb je een andere vraag? Neem dan contact op met een van onze medewerkers en wij zullen die voor je beantwoorden.

Oordoppen gebruiken

Als je de oordopjes goed gebruikt en onderhoud is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Je kan ze NIET gebruiken als je last hebt van oorontstekingen of van ophoping van oorsmeer. 

(Zachte) Schuimen oordoppen 

1. Rol het oordopje tussen je (schone) wijsvinger en duim zo klein mogelijk op 

2. Trek met je andere hand het oor omhoog en naar achteren en plaats tegelijkertijd het oordopje voldoende diep in de gehoorgang

3. Houd het ruim een halve minuut vast zodat het kan uitzetten zonder los te schieten 

(Kneedbare) Siliconen oordoppen

1. Kneed het oordopje met schone vingers tot een samenhangend bolletje

2. Stop dan het bolletje in je schone en droge gehoorgang, zachtjes aandrukken tot dat het oor goed afgedicht is

3. Alleen uitwendig afsluiten.

Ja. De oordopjes kunnen worden schoongemaakt met milde zeep en warm water. Ook kan je een reinigingsspray kopen om je oortjes te desinfecteren. Wij raden bijvoorbeeld de Kendal Clean aan voor de beste reiniging. Droog ze daarna af met een schone theedoek of met een tissue. Je kunt de oordopjes direct in doen.

De meest dempende oordop is de 3M Ear Soft FX met een SNR-waarde van 39dB! Let wel op dat een oordop altijd goed in de gehoorgang moet zitten wil deze maximaal dempen. Als een oordop niet goed zit, dempt hij nog geen 5dB.

Hoewel oordoppen die het gehoor beschermen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van oordoppen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Comfort: Sommige mensen kunnen het oncomfortabel vinden om oordoppen te dragen, vooral als ze niet goed passen of als ze langdurig worden gedragen. Dit kan leiden tot irritatie of jeuk in het oor, of zelfs tot oorontstekingen. Ga daarom goed na of je de juiste maat oordopjes draagt en blijf je oordopjes schoonmaken, wanneer dit geen wegwerp oordopjes zijn.

  2. Vertraging in de reactie: Oordoppen kunnen ook de reactiesnelheid vertragen, omdat ze het vermogen om te horen beperken. Dit kan gevaarlijk zijn in situaties waarbij snelle reacties nodig zijn, zoals op de weg of op het werk.

Hoewel deze nadelen er zijn, zijn ze meestal beperkt en kunnen ze worden verminderd door de juiste oordoppen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken.

Algemene vragen over oorkappen

Oorkappen zijn gehoorbeschermers die je oren draagt, in plaats van in het oor. Oorkappen worden meestal gebruikt bij situaties bij harde tot extreem harde geluiden, zoals op de bouwplaats, grasmaaiers en op de schietbaan. 

Oorkappen kan je onderscheiden in twee verschillende gehoorbescherming. Het gaat om passieve gehoorbescherming en actieve gehoorbescherming.

Passieve oorkappen: deze gehoorbeschermers dempen op een passieve manier het gehoor. Ze beschikken over een hoge demping van het geluid en hebben verdere geen andere functionaliteiten. , kan elk type worden ontworpen met verschillende kenmerken om aan verschillende behoeften te voldoen. Passieve oorkappen zijn zo groot dat ze uw oren volledig bedekken en vertrouwen op fysieke isolatie om ze te beschermen tegen koude lucht (of ander geluid). Hoewel ze niet zo effectief zijn in het blokkeren van geluid als elektronische gehoorkappen, zijn passieve gehoorkappen ideaal voor buiten zijn tijdens de wintermaanden omdat ze bescherming bieden tegen de kou zonder dat u naar statische geluiden hoeft te luisteren.

Actieve oorkappendeze gehoorbescherming beschermt ‘actief’ het gehoor. Veel oorkappen beschikken over een functie die actief dempt. Zo kan de oorkap het gehoor beschermen bij plotselinge geluiden met 82 decibel of hoger. Actieve oorkappen zijn over het algemeen elektrisch en bevatten nog meer functionaliteiten zoals een bluetooth of radio functie. Daarnaast kan je ook communiceren met actieve oorkappen middels een microfoon en ontvanger.