• Snelle levering
  • Boven de 30 euro gratis verzending
  • 30 dagen retour
  • Webshop Keurmerk en 9.4 uit 10!

Veelgestelde Vragen Oordoppen

Wij krijgen als specialist vaak vragen over oordopjes. We hebben de meest gestelde vragen verzameld en hier een antwoord op gegeven met een advies.

Oordoppen gebruiken

Oordoppen slapen

Oordoppen zwemmen (volwassen en kinderen)

Oordopjes kinderen

Soorten oordoppen

Soorten oorkappen

Tinnitus

 

 ⬇

Oordoppen gebruiken

Vragen over het gebruik van oordopjes

 

Kunnen oordoppen je oren beschadigen?

Als je de oordopjes goed gebruikt en onderhoud is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor.  Je kan ze NIET gebruiken als je last hebt van oorontstekingen of van ophoping van oorsmeer. 

Hoe lang kan je een setje oordopjes gebruiken?

Een setje oordoppen gaan ongeveer 1,5 tot 2 jaar mee, wanneer je ze niet dagelijks gebruikt. Wanneer je de filteroordopjes dagelijks gebruikt gaan ze ongeveer 6 maanden mee. 

Hoe moet je oordoppen in doen?

(Zachte) Schuimen oordoppen 

1. Rol het oordopje tussen je (schone) wijsvinger en duim zo klein mogelijk op 

2. Trek met je andere hand het oor omhoog en naar achteren en plaats tegelijkertijd het oordopje voldoende diep in de gehoorgang

3. Houd het ruim een halve minuut vast zodat het kan uitzetten zonder los te schieten 

(kneedbare) Siliconen oordoppen

1. Kneed het oordopje met schone vingers tot een samenhangend bolletje

2. Stop dan het bolletje in je schone en droge gehoorgang, zachtjes aandrukken tot dat het oor goed afgedicht is

3. Alleen uitwendig afsluiten.

Kan je oordopjes wassen?

Ja. De oordopjes kunnen worden schoongemaakt met milde zeep en warm water. Ook kan je een reinigingsspray kopen om je oortjes te desinfecteren. Wij raden bijvoorbeeld de Alpine Clean aan voor de beste reiniging. Droog ze daarna af met een schone theedoek of met een tissue. Je kunt de oordopjes direct in doen.

Waarom oordoppen schoonmaken?

Maak je oordoppen regelmatig schoon, niet alleen oorsmeer blijft aan je eraan zitten, maar ook stof en bacteriën. Grondig schoonmaken is een aanrader. 

Wat zijn de sterkste oordopjes tegen harde geluiden?

De meest dempende oordop is de 3M Ear Soft FX met een SNR-waarde van 39dB! Let wel op dat een oordop altijd goed in de gehoorgang moet zitten wil deze maximaal dempen. Als een oordop niet goed zit, dempt hij nog geen 5dB.

TERUG NAAR BOVEN

 

Oordoppen tijdens het slapen

Vragen over oordopjes tegen snurken en vervelende geluiden tijden het slapen.

 

Is het slecht om te slapen met oordopjes?

Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Je kan ze zonder problemen elke nacht in doen. Als je de oordopjes goed gebruikt en onderhoud is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor.  Je kan ze NIET gebruiken als je last hebt van oorontstekingen of van ophoping van oorsmeer. 

Wat is het beste oordopje voor slapen?

Dat ligt er net aan waar je behoefte aan hebt. Je hebt oordoppen met een filter zoals de Alpine SleepSoft die bijvoorbeeld snurkgeluiden wegfilteren, maar waar de andere omgevingsgeluiden, zoals je wekker of een huilende baby, nog hoorbaar blijven. De demping van deze oordoppen ligt tussen de 15 en 20dB. 

Voor een zijslaper of mensen die zoveel mogelijk geluid willen dempen tijdens hun slaap adviseren wij schuimen oordoppen. Die dempen tussen de 28 en 39dB. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal. Schuimen oordoppen moeten wel elke dag vervangen worden. Dat heeft alles te maken met de hygiëne. Het allerbelangrijkst aan een oordop is dat ‘ie goed in je gehoorgang zit.

Wat zijn de beste oordopjes tegen snurken?

Dat is echt enorm verschillend per persoon. De meesten maken gebruik van oordopjes met een filter erin zoals die van Alpine SleepSoft of Pluggerz Sleep, omdat deze niet zo'n 'afgesloten' gevoel geven. Er zijn echter ook enorm veel klanten die zweren bij schuimen oordopjes zoals de Ear Soft FX en 3M Ear Classic omdat de demping hiervan hoger is.

Waar koop ik de Herriestoppers van de Kruidvat voor het slapen?

Kruidvat heeft een eigen merk oordopjes: Herriestoppers. Dit zijn die gele schuimen oordopjes die je echt overal tegenkomt. Dit zijn echter gewoon de Ear Classic oordopjes. Deze verkopen wij ook in zakjes van 25 of in dispenserdozen van 250 paar. Je zult zien: deze zijn hetzelfde en bij ons vele malen goedkoper.

Waarom hoor ik nog zoveel geluid met slaapoordopjes?

We moeten echt je verwachtingen managen... Slaapoordopjes met filters zijn niet gemaakt om al het geluid te dempen. De filters dempen niet enorm veel, maar wel juist de storende geluiden, vaak in de lage tonen. Wekkers, verkeer, baby's en dit soort geluiden zullen (afhankelijk van je eigen diepe slaap) nog best hoorbaar kunnen zijn. Als je dit storend vindt, kun je ons assortizakje oordopjes uitproberen. Daar zitten echt veel schuimpjes in om uit te proberen. Hopelijk kun je dan wel met oordoppen slapen! 

Kunt u mij oordoppen adviseren die lage geluiden dempen?

Voorbeeldvraag: Ik heb al vele oordoppen gebruikt. Ik heb last van pompgeluiden van een aquarium bij de buren en centrifugerende wasmachines in de nacht. Bij de oordoppen die ik nu gebruik komen bovenstaande geluiden toch nog via de schedel naar binnen. 

Dit zijn contactgeluiden en worden versterkt door onderdelen die ze tegenkomen onderweg. Bijvoorbeeld verwarmingsbuizen en leidingen. Hier is niet zo veel tegen te doen helaas. Wel kan ze aan de buren vragen of ze de wasmachine niet meer 's nachts willen laten draaien. Officieel moet het in Nederland na 22.00 uur stil zijn! U zou eens de Alpine Sleepsoft kunnen proberen. 

Welke oordopjes zijn het beste die beschermen tegen laagfrequente geluidstrillingen?

Zoals geluiden die worden veroorzaakt door de filterpomp in de vijver van de buren, het maakt het leven in mijn huis ondraaglijk en ook slapen is een probleem. De buren willen dit niet oplossen, dus mogelijk kan ik zelf wat doen door de juiste oordopjes aan te schaffen, welke adviseert u mij?

Je komt voor deze klacht toch uit bij de SleepSoft of een slaap otoplastiek (Sleep Soft Pro) uit. Deze zware lage trillingen zijn moeilijk volledig tegen te houden. 

TERUG NAAR BOVEN

 

Oordoppen tijdens het zwemmen

Waarom zijn er speciale oordopjes voor zwemmen?

Siliconen zwemoordoppen zijn veerkrachtiger en het meest effectief. De beste zwemmerken produceren ergonomisch ontworpen dopjes die een zachte siliconenstructuur hebben, de oordopjes passen zich daarom de vorm van het oor.

Waarom oordopjes bij zwemmen?

Wanneer je als zwemmer of watersporter oorpijn ervaart of gevoelig bent voor oorontstekingen, dan kan je je oren beschermen tegen water met speciale waterdichte oordoppen. Deze oordopjes voor zwemmen houden water, chloor en ongewenste bacteriën uit je oor.

Kan mijn kind zwemmen met buisjes in de oren?

Ja, na de voorgeschreven wachtperiode kunnen de meeste kinderen met buisjes prima zwemmen. Alleen wanneer het oor loopt, raden we zwemmen af. Als je kind water in de oren vervelend vindt of je merkt dat je kind er een loopoor van krijgt, adviseren we om met oordopjes te zwemmen.

Welke oordopjes voor kinderen met buisjes?

Mijn dochter is ruim 5 jaar en heeft sinds kort buisjes in haar oren. En zij zit op het moment op zwemles. Haar ene oortje blijft wat vochtig. Welk oordoppen adviseert u mij. ik wil wel graag dat ze tijdens het zwemmen ook wel wat hoort welke opdrachten de badjuf geeft.

Het beste oordopje voor dit probleem is de Alpine Pluggies of Macks Earplugs. De huidige buisjes die in de oren van uw dochter zitten hebben voor 99% zeker een speciaal membraan / klepje. Dat betekent dat het slijm wel vanuit de holte via de gehoorgang er uit kan, maar water niet door het trommelvlies naar binnen kan lopen.  

Dat er water/vochtdruppels in het oor blijven zitten heeft ook met de groter temperatuur verschillen te maken. Van het zwembad waar het rond de 20/23 graden is naar de douche die rond de 32 graden is en dan naar buiten waar het 5 graden is. Dan ontstaat er vocht op de plekken die nog niet goed droog zijn.

TERUG NAAR BOVEN

 

Oordopjes voor kinderen

Vragen over gehoorbescherming voor kinderen

 

Vanaf welke leeftijd raden jullie oordopjes voor kinderen aan?

De meeste merken raden hun oordopjes voor kinderen aan vanaf 3 of 4 jaar. Bij hele jongere kinderen worden oordopjes niet aangeraden. Ze kunnen uit de oren vallen en door bijvoorbeeld je peuter ingeslikt worden. Hiervoor kan je kijken naar baby-oorkappen of kinder oorkappen

Welke types oordopjes zijn er voor kinderen?

Er verschillende situaties waar je kinderoordopjes voor nodig kunt hebben. Denk aan oordopjes voor in het vliegtuig. Oordopjes voor kinderen die gaan zwemmen om te zorgen dat er geen water in het oor komt. Of oordopjes om je kind door te laten slapen. Voorbeelden van oordopjes met filter voor kinderen zijn:
Tegen harde geluiden: Alpine Pluggies 
Voor zwemmen: Alpine SwimSafe & Get Plugged – Swim
Voor vliegen: Sanohra Small - Vliegtuig

LET OP: Wij adviseren vaak voor kinderen onder de 6 jaar kinder oorkappen, in de praktijk horen we dat ze makkelijker in gebruik zijn en comfortabeler zitten bij jongere kinderen.

Bestaan er ook natuurlijke oordopjes voor kinderen?

De Ohropax Klassieke oordopjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals wax of schapenwol. Voor kinderen kan je de Ohropax klimaat wol oordopjes kopen, de oordopjes zijn waterafstotende en gemaakt van geïmpregneerde schapenwol.
Heel fijn is dat ze heel zacht zijn en echt lekker zitten. Je moet er wel rekening mee houden dat het geluiddempend effect beperkt is.

LET OP: ze zijn waterafstotend en niet waterdicht en daarom niet geschikt als zwemdopjes. 

Hebben jullie ook oordopjes voor kleine kinderen (jonger dan 6) tegen hard lawaai?

De standaard universele oordopjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor kinderen jonger dan 6 wordt vaak een op maat gemaakte oplossing (otoplastieken) gemaakt. Dit kost rond de € 100 per set en gaat slechts heel kort mee omdat de kinderen zo snel groeien. Ze zijn dan heel snel weer aan een nieuwe set toe. Wilt u een setje aanvragen stuur dan een email naar: info@oordopjes-kopen.nl

Kinder oorkappen of oordopjes?

Kinderen en baby’s die last hebben van harde geluiden. Daar hebben we een bijzonder eenvoudige oplossing voor: kinder oorkappen en baby-oorkapjes. De hoofdtelefoons, die te krijgen zijn in allerlei vormen en kleuren, helpen kinderen om zich af te sluiten van hun omgeving en zich te concentreren op hun (school)werk. Oorkappen zwakken storend omgevingslawaai af tot een zwak geroezemoes op de achtergrond. Oorkappen worden ook gebruikt om kinder-, baby- en peuter oortjes te beschermen tegen gehoorschade op bijvoorbeeld een muziekevenement. Wij hebben een paar populaire merken verzameld:
Alpine muffy
Peltor KID
Jippie's

TERUG NAAR BOVEN

 

Soorten oordoppen

 

Vragen over de verschillende soorten oordopjes en voor welke situatie je ze gebruikt:

Wat is precies het verschil tussen schuim en filter oordopjes?

Wil je zoveel mogelijk geluid dempen, dan kies je best voor een schuimoordopje, terwijl je een filterplug moet hebben als je alleen specifiek geluid buiten wilt sluiten.
Schuimrubberen oordoppen zorgen voor een algehele demping. Dat betekent dat ze alle geluid dat je oren binnenkomt wegfilteren. Ze dempen ook meer decibel dan oordopjes met een filter. 

Oordopjes met een filter worden vaak gebruikt om alleen het storende achtergrondgeluid te dempen. Zo bestaan er filteroordopjes die wel het schadelijke randje van de muziek afhalen, maar de muziek zelf blijft hoorbaar.

Welke soort oordopje is beste en goedkoopste?

Wegwerpoordopjes van schuimrubber zijn goedkoper in aanschaf dan herbruikbare filterplugs. Als je slechts heel af en toe gehoorbescherming gebruikt, zijn schuimplugs goedkoper, maar het is al heel gauw lucratief om naar herbruikbare filterplugs te gaan kijken.

Welke soorten oordopjes gebruiken bij wel situaties?

Schuimoordopjes: die zijn eigenlijk alleen de beste keuze als je heel veel geluid wilt dempen, zoals in industriële omgevingen of tijdens het slapen met veel lawaai om je heen, of als je slechts af en toe van gehoorbescherming gebruik maakt.
Je kunt een assorti-pakket oordopjes bestellen, zodat je kunt testen welke het lekkerst zit en beste voor jou werkt.

Filter oordopjes: Er bestaan speciale filter oordoppen voor zwemmen, motorrijden, vliegen, muziek maken, feesten en surfen. Ook voor slapen in omgevingen waar niet al te veel lawaai is of als je het belangrijk vindt om toch de geluiden om je heen nog een beetje te horen, is een filter oordopje een voor de hand liggende keuze. 
Voor kinderen zien we over het algemeen liever voor een oorkap, maar als een kind een oordopje wil dan zijn de Alpine Pluggies heel geschikt.

TERUG NAAR BOVEN

 

Soorten oorkappen

Wat is de best dempende oorkap?

De meeste dempende oorkap is de 3M Peltor X5A.

Wat is een actieve gehoorbeschermer? 

Een actieve gehoorbeschermer is een benaming voor een oorkap die meer doet dan alleen dempen. Denk aan een ingebouwde radio of bluetooth. Onder actieve oorkappen vallen ook oorkappen die dichtslaan boven de 82 dB, schiet oorkappen en oorkappen met ingebouwde communicatiesystemen. 

Wat is een passieve gehoorbeschermer? 

Een passieve oorkap is een oorkap die niks anders doet dan omgevingsgeluid dempen. 

Wat is de beste oorkap voor mijn kind? 

Alle kinder oorkappen zijn geschikt voor kinderen. Het hangt af van de situatie en de gevoeligheid voor geluid voor welke oorkap je moet gaan. Natuurlijk tellen de looks ook wel mee. De best dempende kinderoorkap is de CoolKid. En dat is ook meteen de meest duurzame en de comfortabelste!

Welke oorkap is het beste voor de schietsport? 

Ben jij een jager en dus veel in het bos, neem dan eens een kijkje bij de MSA Sordin Supreme Pro-X of de 3M Peltor Sporttac. Ben je meer op de schietbaan te vinden, dan ga je beter voor de 3M Peltor Protac Shooter of Hunting.

TERUG NAAR BOVEN

 

Tinnitus

Vragen over Tinnitus, lees hier meer over Tinitus

Wat is tinnitus?

Het is een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Mensen met tinnitus horen geluiden zoals ruisen, piepen, een fluittoon of een combinatie. Het geluid kan onafgebroken zijn of bij vlagen terugkomen. Zij alleen horen deze geluiden. 

Kan tinnitus ook overgaan?

Soms kan tinnitus spontaan overgaan. In de meeste gevallen is er sprake van een tijdelijk oorsuizen en deze verdwijnen na een tijdje. Bij zwaardere gevallen gaan de oorsuizingen nooit weg. Dit komt omdat de trilhaartjes van de haarcellen in het binnenoor te zwaar beschadigd zijn.

Kun je genezen van tinnitus?

Helaas bestaat er geen officiële behandeling tegen tinnitus. Tinnitus is dus meestal niet te genezen.

TERUG NAAR BOVENVolgende