Bescherm je gehoor tegen schadelijke geluiden in de bouw en industrie

Als bouwvakker weet je als geen ander hoe belangrijk het is om goed beschermd te zijn op je werk. Maar naast het dragen van een veiligheidshelm, werkhandschoenen en veiligheidsschoenen, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan gehoorbescherming.

Elke dag word je blootgesteld aan harde geluiden op de bouwplaats, of het nu gaat om het lawaai van machines en gereedschappen of het geschreeuw van je collega’s. Dit kan op de lange termijn schade veroorzaken aan je gehoor, wat niet alleen invloed heeft op je kwaliteit van leven, maar ook je vermogen om je werk te doen. Goede gehoorbescherming in de bouw is daarom zeer belangrijk om gehoorschade te voorkomen. 

3M Peltor CH-3 Oorkap met Helmbevestiging

High Visibility Oorkap voor op de werkvloer. Gehoorbescherming met communicatie mogelijkheden.

3M 1100 Werkoordoppen

Oordoppen van schuim met een hoge demping. Deze oordoppen worden na gebruik weggegooid.

Gehoorbescherming in de praktijk

Gehoorbescherming is een belangrijk aspect van veiligheid op de bouwplaats en er zijn verschillende soorten beschikbaar voor bouwvakkers. Van oordoppen die simpelweg het geluid dempen tot geavanceerde actieve oorkappen die aangepast kunnen worden aan de specifieke geluidsomgeving op de bouwplaats.

Het bepalen van welke gehoorbescherming het beste is voor je hangt af van verschillende factoren, zoals de aard en het volume van het geluid waaraan je blootgesteld bent, evenals je persoonlijke voorkeur. Het is raadzaam om te overleggen met je werkgever of een professional om erachter te komen welke oplossing het beste bij je past.

Eenmaal bepaald welke gehoorbescherming het beste is, is het tijd om het op de werkplek toe te passen. Dit betekent dat je de oorkappen of oordoppen op de juiste manier draagt en onderhoudt volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je gehoorbescherming comfortabel zit, zodat je je niet afgeleid voelt of je werk niet verstoord wordt.

De voordelen van gehoorbescherming op de werkplek

Gehoorbescherming op de werkplek biedt niet alleen bescherming voor de gezondheid van de werknemer, maar heeft ook veel andere voordelen. Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat de gezondheid van de werknemer beschermt wordt door het risico op gehoorschade en gehoorverlies te verminderen.

Bovendien kunnen deze persoonlijke beschermingsmiddelen ook de arbeidsproductiviteit verbeteren. Werknemers kunnen zich beter concentreren op hun werk en voorkomen fouten wanneer ze niet worden afgeleid door lawaai. Dit resulteert in minder tijd die verloren gaat aan het corrigeren van fouten en verhoogt de efficiëntie en productiviteit op de werkplek.

Tot slot kan gehoorbescherming ook de kosten voor verzuim en vervanging verminderen. Werknemers met gehoorschade zijn sneller geneigd om ziekteverlof te nemen en werken daardoor minder efficiënt. Dit leidt tot verhoogde kosten voor vervanging en verloren productiviteit. Investeren in gehoorbescherming kan deze kosten dus voorkomen en op de lange termijn besparingen opleveren.

Beste gehoorbescherming voor op de werkplaats

-21%
(206)  46,95
-23%
(25)  43,43
-16%
(163)  44,43
-30%
(11)  108,90

Beste gehoorbescherming voor op de werkplaats

-21%
(206)  46,95
-31%
(4)  18,27
-23%
(25)  43,43
-16%
(163)  44,43
-30%
(11)  108,90

Beste gehoorbescherming voor op de werkplaats

-21%
(206)  46,95
-31%
(4)  18,27
-23%
(25)  43,43
-16%
(163)  44,43
-30%
(11)  108,90