• Snelle levering
 • Boven de 30 euro gratis verzending
 • 30 dagen retour
 • Webshop Keurmerk en 9.4 uit 10!

De beste concentratie tips voor kinderen

Concentratie is belangrijk. Kinderen helpen zich te concentreren is noodzakelijk, omdat leren concentreren niet altijd even gemakkelijk is en  geduld, oefening en begrip vergt. Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voordat kinderen leren hoe ze iets moeten lezen en zich niet moeten laten afleiden door andere dingen die om hen heen gebeuren. Er zijn echter enkele goede tips die kinderen kunnen helpen om hun concentratievermogen te ontwikkelen. 

Leeftijd en concentratie

De leeftijd speelt een belangrijke rol bij het concentratievermogen. Jongere kinderen hebben een kortere concentratieboog dan oudere kinderen. Jonge kinderen kunnen dus sneller afgeleid raken. Hieronder een korte samenvatting van drie verschillende leeftijdsgroepen en de daar bijbehorende concentratiebogen:

 • 6 jaar: 10 minuten aandacht;
 • 10 jaar: 20 minuten aandacht;
 • 13 jaar en ouder: 30 minuten aandacht.

De vijf beste tips om beter te kunnen concentreren als kind

 • Er zijn veel manieren om je kind te helpen zich te concentreren en zich te concentreren op de taak die hij/zij moet doen. Als je merkt dat je kind een concentratieprobleem heeft, zijn hier enkele tips om hem of haar te helpen:
 • Thuis is het belangrijk dat het kind zich bevind in een opgeruimde ruimte, zodat hij of zij zich minder afgeleid voelt als ze zich proberen te concentreren op schoolopdrachten of andere taken. Als er teveel spullen, speelgoed of andere zaken die afleiden aanwezig zijn, kan het moeilijk zijn voor je kind om zich op één ding te concentreren zonder afgeleid te worden door al het andere dat op dat moment om hem of haar heen gebeurt.
 • Probeer ervoor te zorgen dat je kind een goede houding heeft tijdens het maken van schoolopdrachten, zoals rechtop zitten in een stoel zodat het comfortabel kan lezen of schrijven zonder rugpijn of krampen te krijgen.
 • Een goede manier om direct met de concentratie van kinderen om te gaan, is door zelf het goede voorbeeld te geven. Zorg voor een rustige en prettige sfeer in huis. Houd je huis schoon, eet gezond en volg een vast schema als het gaat om sporten, eten en slapen. Moedig en ondersteun uw kinderen door een duidelijke planning te maken. Plan leermomenten in op maximaal een half uur en beloon ze met (nodige) activiteiten van het kind, zoals buitenspelen. Dit maakt het makkelijker voor het kind om gefocust te blijven.
 • Verdeel grote taken in kleinere taken om je kind te helpen zich te concentreren op elke stap van de taak. Als je kind bijvoorbeeld bezig is met huiswerk, laat hem of haar dan één alinea per keer lezen en leg het boek neer tot hij of zij klaar is om de volgende alinea te lezen.
 • Het dragen van oorkappen kunnen ook bevorderlijk werken voor de concentratie. Oorkappen kunnen tot wel 35 decibel omgevingsgeluiden dempen. Hierdoor kunnen kinderen in alle stilte en rust werken. Scholen gebruiken steeds vaker dit soort koptelefoons om de concentratie van kinderen te verhogen. Sommige klassen werken in groepen waarbij de ene helft van de klas les krijgt en de andere helft werkt met een stilte koptelefoon om geconcentreerd te werken. 

Tips om je kind met ADHD beter te laten focussen

Voor kinderen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is het niet gemakkelijk om zich op een taak te concentreren als voor andere kinderen. In plaats daarvan kunnen ze gemakkelijk hun concentratie verliezen, moeite hebben om stil te zitten of snel afgeleid zijn. Deze symptomen kunnen het moeilijk maken om op school instructies van de juf of meester op te volgen en huiswerk af te maken. Hieronder zijn enkele tips die we willen meegeven om een kind met ADHD op weg te helpen met leren concentreren: 

 1. Kinderen met ADHD hebben ook moeite met opletten, dus geef ze de kans om te slagen door grote projecten op te delen in kleinere stappen die makkelijker zijn om op te focussen.
 2. Het helpt niet om een kind met een ADHD stoornis te straffen. Probeer in plaats daarvan geduldig en positief te zijn over de toestand van het kind. Steun zijn of haar inspanningen om zich op taken te concentreren en stel realistische doelen. Als het huiswerk bijvoorbeeld het lezen van een boek inhoudt, kun je de opdracht in kleinere stukjes opdelen - vanavond één hoofdstuk lezen, morgenavond één hoofdstuk enzovoort. 
 3. Voldoende beweging is erg belangrijk voor een kind met ADHD. Lichaamsbeweging kan je kind helpen zich rustiger en meer gefocust te voelen, waardoor het elke dag gemakkelijker door zijn of haar schoolwerk heen komt. Sommige artsen raden kinderen met ADHD zelfs vechtsporten aan als vorm van lichaamsbeweging, omdat het hen helpt rustig te blijven terwijl ze zelfverdedigingsvaardigheden leren. 
 4. Geef veel complimenten en beloningen wanneer ze een uitstekend cijfer halen op school. Dit zal hen meer gemotiveerd maken om hun best te doen.
 5. Zorg ervoor dat uw kind regelmatig eet, zodat hij of zij niet te veel honger heeft, wat vaak leidt tot slechte concentratie en gedragsproblemen.
 6. Draag unieke oordoppen, zoals de Flare Audio Calmer, die stresserende geluiden kunnen reduceren, maar juist bevorderlijk zijn voor focus en concentratie.

De beste koptelefoons voor kinderen op school

Wij hebben een aantal koptelefoons in ons assortiment die jouw kind gefocust houdt. Zowel op school als thuis. Zowel oorkappen als oordopjes kunnen kinderen helpen zich beter te kunnen concentreren. 

Jippie’s Kinderoorkap

De Jippie's kinderoorkap is speciaal ontworpen voor kinderen. Dit is een kindvriendelijke gehoorbeschermer voor bijvoorbeeld tijdens een popconcert of bij een motorrace. Deze gehoorbeschermer is ook uitstekend te dragen op school. Je kunt de oorkap van de Jippie opvouwen in het bijgeleverde opbergzakje en aan de meegeleverde rubberen band ergens aan uw kleding opbergen.

Peltor KID

De Peltor Kid is een van de populairste gehoorbeschermers voor kinderen. Hij garandeert een comfortabele draagervaring en heeft een laag gewicht, waardoor hij geschikt is voor kinderen. De gehoorbeschermer is het meest geschikt voor kinderen van 18 maanden tot 14 jaar en is gemakkelijk te gebruiken dankzij de flexibele hoofdband. Dit model maakt indruk met zijn lage gewicht van slechts 140 gram 

Silenta Kinder Gehoorkap

De Silenta Kid oorkap is een Scandinavisch kwaliteitsproduct dat ontwikkeld is samen met specialisten op het gebied van gehoorbescherming voor kinderen. De oorkappen verminderen het geluidsniveau tot 27 decibel, zodat het gevoelige gehoor van kinderen wordt beschermd. Door het opvouwbare ontwerp kunnen de oorkappen gemakkelijk worden opgeborgen en vervoerd. 

Oorkappen en gehoorbescherming bieden zowel bescherming voor de oren als een verbeterde concentratieboog voor kinderen. Heb je vragen over dit soort producten? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.


Volgende